Evlerimizde her iş için kullandığımız malzeme olan su hayatımızı devam ettirmekte büyük önem arz ediyor.Peki ya evlerimizde ki bu suyun bizim başımıza sorunlar açması sizce de kötü değil mi?Bu noktada yapılabilecek tek şey iyi bir tesisatçıdan sorunları çözmesi için yardım istemektir.Peki Tesisat nedir?Kelime anlamına baktığımızda belirli bir işi gerçekleştirmeye yönelik gerekli malzemelerin uygun bir şekilde döşenmesine tesisat adı verilir. Örneğin tesisat nedir dendiğinde akla ilk gelen cevaplardan biri olan elektrik tesisatı, elektriğin istenildiği gibi kullanılabilmesi için gereken ekipmanların uygun bir şekilde yerleştirilmesi demektir. Bu noktada su tesisatı da su kaynağından pompalanan suyun istenilen şekilde kullanılıp tekrar doğaya geri dönmesini sağlayan sistem ve ekipmanların uygun bir şekilde döşenmesiyle kurulur.Evimizin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi de tartışmasız sudur. Gerek mutfakta gerekse banyoda su olmadan bir yaşam hayal bile edilemez. Üstelik bu alanlarda hem temiz suya hem de temiz suyu kirlettikten sonra bu atık sudan kurtulmaya ihtiyaç duyarız. İşte bütün bunlar su tesisatı sayesinde gerçekleşir.
Dolayısıyla yaşamımız için hayati önem taşıyan su tesisatının bakım ve onarımı da aynı derecede önem arz eder. Sağlıklı, temiz bir yaşam için tesisatın düzenli bakımı ve doğru kullanımı asla ihmal edilmemesi gereken hususlardandır.Su tesisatı temiz su tesisatı ve pis su tesisatı olarak ikiye ayrılır. Temiz su tesisatı kaynaktan alınan temiz suyun ev içerisinde kullanılmasını sağlarken pis su tesisatı da kullanılan bu suyun boşaltılması ve dışarı atılmasını sağlar. Tüm bu süreçte başrol oynayan borular ve buna bağlı sistemler sıhhi tesisat olarak adlandırılır.Tesisat hattının döşenmesindeki işçilik hataları veya kalitesiz malzeme kullanımı, söz gelimi tesisat borularının yanlış bağlanması veya klozet montajının titizlikle yapılmaması tesisatla alakalı sorunlar yaşamanıza neden olabilir.
Su tesisatına olan sürekli ihtiyacımız tesisat malzemelerini çok sık kullanmamıza ve dolayısıyla tesisatı oluşturan boruların eskimesine veya tıkanmasına neden olabilir.Örneğin, inorganik atık maddelerin pis su tesisatına karıştırılması, rutin temizlik ve bakım işlemlerinin yapılmaması tıkanıklık probleminin en belirgin sebeplerindendir.
Bahsettiğimiz yollarla oluşabilecek su kaçakları sizin faturanıza olumsuz olarak yansıyacakken oluşabilecek tıkanıklıklar da istenmeyen görüntülere sebep olabilir. Yukarıda kısaca detaylandırılan problemlerden bir kısmı inşaat aşamasındaki yanlışlıklardan kaynaklanırken bir kısmı da kullanıcıların yani bizlerin hatalarından oluşur.Yukarıda da bahsedildiği gibi bu noktada su tesisatının kurulum aşaması çok büyük önem taşımaktadır. Boruların döşenmesinden, klozet ve küvet montajına kadar her aşama standart kalitede ürünlerle ve titizlikle yapılmalıdır.
Öte yandan sağlıklı işleyen bir sistemin bizler tarafından doğru kullanılması su tesisatlarının ömrünü arttıracaktır. Örneğin inorganik maddelerin çöpe atılması, tıkanıklık yaratabilecek organik maddelerin düzenli olarak temizlenmesi doğrudan kullanımımızla ve bizlerle ilintilidir. Bunun dışında tamirat sırasında niteliksiz bir tesisatçı da su tesisatınıza ciddi hasarlar verebilir. Oluşacak masraflardan kaçınmak adına yapılan yanlış seçimler, sizlere daha çok masraf çıkaracaktır. Sıhhi tesisat boruları döşenirken erişilebilirlik ön plandadır çünkü zamanla kullanıma bağlı olarak arızalarla karşılaşılması durumunda onarılması ve değiştirilmesi için borulara kolayca erişmek önemlidir. Borular döşenirken, özellikle açıkta bulunan boruların işlevini yerine getirmesinin yanında sistemin görselliği de önem taşır. Kullanılan boruların donmasını önlemek için boruların izole edilmesi aranan diğer hususlardandır.
Su hızının yüksek olması ya da aniden açılıp kapanması tesisatta basınç dengesizliği yaparak diğer tesisat elemanlarına zorlama veya gürültü çıkararak rahatsızlık yaratabilir. Suda bulunan havanın kolaylıkla dışarı atılabilmesi için eğim sayaçtan yukarı doğru olmalıdır.
Açıkta duran boruları duvara sabitlemek için askılar ve kelepçeler kullanılır. Bu askı ve kelepçeler borulara uygun boyutlarda ve uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Zamanla boruların zarar görmemesi için borular macun veya köpük gibi yumuşak malzemelerle doldurulmalıdır.