Thursday, May 16, 2019 Hizmetler
Boya Badana İşlerini Kendiniz Yapmak İstemez Misiniz ?

Boya Yapmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Evimizi, iş yerimizi yada herhangi bir yeri boyamadan önce badana yapılacak yerin nasıl olduğu büyük bir önem taşır. Öncelikle badana yapılacak yerin durumunu ikiye ayırabiliriz. Eşyalı bir yeri mi boyuyoruz yoksa boş bir daireyi mi ? Boya badana işlemine başlamadan önce eşyalı bir yer ise eşyalı mümkünse kaldırmalı mümkün değilse boyanın damlama, sürülme ihtimaline karşı tedbirimizi almalı ve eşyalarımızın üzerine koruyucu boyayı geçirmeyecek şekilde örtüp sarmalıyız. Bu aşamada eşyalarımızın açık bir yerinin kalmadığından her yerinin güvenli bir şekilde örtülü olduğundan emin olmalıyız. Bir diğer dikkat gerektiren husus ise odada bulunan priz ve anahtarlar. Boya yapmadan önce bu ürünleri çıkarırsak boyanmamalarını sağlayabiliriz. Eğer çıkaramıyor yada çıkarmak istemiyor iseniz maskeleme bandı ile bu priz ve anahtarların üzerini kapatabilirsiniz. 

Yapılacak boyanın sağlıklı olabilmesi için öncelikle boyayacağımız duvarın kusurlarını gidermemiz gerekiyor. Duvardaki çatlakları, pürüzleri, kabarmaları alçı ya da macun yardımı ile bir spatula kullanarak giderebilirsiniz. Bakım ve onarım narım işlemini gerçekleştirdikten sonra macunun ya da alçının kurumasını beklemelisiniz ki temiz bir sonuç elde edilebilelim. Ardından duvarı zımparalamalı ve oluşan tozu hafif nemli bir bezle almalısınız. Boya badana yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken temel hususlar bunlardır. Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra boya yapılmaya hazırdır demektir. 

Boyayı Nasıl Yapacağız ?

Boya yapmak için gerekli olan malzemelerimizi aldıktan sonra ilk olarak rulo fırçasını yıkamakla işe koyuluyoruz. Fırçayı yıkamak fırçamızın boyayla daha çabuk iç içe geçmesini sağlayacaktır. Boya yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise şudur ki : Rulo fırçamızı boyaya daldırmamak. Ruloyu boyanın üzerinde ileri geri hareketlerle oynatarak boyayı iyice emmesini sağlamalıyız. Eğer boya ızgarası kullanırsanız bir nebze daldırmanız gerekebilir ama yine çok fazla abartmadan gerçekleştirmek gerekir yoksa boya her tarafa damlayacaktır. Duvarı istediğimiz renge boyamadan önce hem daha güzel bir renk hemde boyanın kalıcılığı için astar dediğimiz bir kat atmalıyız. Astar, boyanın duvarı daha iyi tutmasını, daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Yani astar uygulaması boya koruma için atlamamanız gereken bir işlemdir.  Boya astarı uygularken, katları çok kalın yapmadan tüm alanı kapladığınızdan emin olun. Ayrıca, astar boyamadan önce uygun kuruma süresi sağlayın, böylece duvarın düzgün şekilde kuruması için zaman kazanır ve boya tabakasını kabul etmeye hazır hale gelir. Astar kuruduktan sonra duvarları seçtiğiniz renge boyayabilirsiniz. Birinci kat boya ince bir şekilde uygulanır. Emilim fazlaca olduğu için ince şekilde uyguluyoruz. İkinci kat boya daha kalın uygulanabilir. Eğer duvar temiz ise genelde iki kat boya yeterlidir. Eğer kirli bir duvarınız varsa 3 hatta 4 kat boya vurmanız gerekebilir. Genelde iki kat boya hem boyanın tam rengini güzel tuttuğundan hemde iki kat zahmetten kaçınılmak için yeterli sayılır. Rulomuzu boyaya derinlemesine batırmayacağımızı tekrar hatırlatmak isteriz. Ruloya yukarıdan aşağıya ve sonrasında aşağıdan yukarıya olmak üzere bir tur attırmalısınız. Yatay hareketler hem boya yapmayı zorlaştırır hem de ulaşmak istediğiniz sonuçtan sizi uzaklaştırabilir. Üst kısımları boyarken yine bir sırıktan yardım alabilirsiniz. Duvarın yeterince boyandığından emin olduktan sonra kalan köşe, boru hattının iç kısmı kısaca rulo fırça ile boyayamayacağımız yerleri kestirme fırça yardımıyla düzeltip son rütuşlarımızı yapıyoruz. Boya ile işimiz bittikten sonra artık maskeleme bantlarını çıkarıp priz ve anahtar kenarlarını kestirme fırçasının yardımıyla ince ince düzelterek boyayabiliriz. Şimdi evinizi, iş yerinizi renklendirebilir ve değişik yaratabilirsiniz. 


Yorumlar

Yorum gönderin